Jokkis.net Foorumin päävalikko Jokkis.net
Jokkis.netin Pulinaboxi evo2
 
 OhjeOhje   HakuHaku    KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Jokkis.net Foorumin päävalikko
Miksi tuomarineuvottelut?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jokkis.net Foorumin päävalikko -> Säännöt
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Juuso Peltomäki



Liittynyt: 04 Syy 2014
Viestejä: 2

LähetäLähetetty: 04.09.2014 21:47    Viestin aihe: Miksi tuomarineuvottelut? Vastaa lainaamalla viestiä

Miksi jokkikseen ei voi luoda samanlaista erotuomarisysteemiä kuin on esimerkiksi jalkapallossa. On yksi päätuomari, joka sanoo viimeisen sanan, ja hänen apunaan muita. Jalkapallossa nämä ovat avustavia tuomareita, jokkiksessa varmaan ratatuomareita. Kun jokkiksessa tulee tilanne, päätuomari tarvittaessa (= jos ei ole itse nähnyt) kysyy nopeasti puhelimitse ratatuomarilta tai ratatuomareilta, onko aihetta mustaan tai mustavalkoiseen lippuun. Tämän jälkeen päätuomari päättää asian ja hänen tulkintansa on lopullinen.
Tällä jäisivät pois ne tuomarineuvottelut, joita esim. liigafinaalin aikana oli riittämiin. Meneehän siinä makkaraa kaupaksi, mutta noin yleensä yleisö vain tylsistyi niitten aikana.
Toinen huomionarvoinen asia on, että protestien ja niistä johtuvien tuomariston kokousten aihetta ja sisältöä ei kerrota katsojille. Eikö se olisi pääsylipun arvoista? Jalkapallossa, jääkiekossa ja monissa muissa lajeissa pyritään pitämään yleisö ajan tasalla kaikista lopulliseen tulokseen vaikuttavista asioista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Markku Kankare



Liittynyt: 16 Tam 2008
Viestejä: 270
Paikkakunta: Somero

LähetäLähetetty: 05.09.2014 07:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No, näinhän tämä jo toimiikin. Vähän eri nimillä toimitsijat vaan ovat.
Kilpailun "päätuomarina" toimii kilpailunjohtaja ja häntä avustavat aluetuomarit.
"Tuomarineuvotteluja" pitää kilpailun tuomaristo, jos joku tekee vastalauseen. Tuomariston kokoonpano on tuomariston puheenjohtaja + parillinen määrä tuomareita (pikkukisoissa 2, isoissa 4). Tuomaristo ei siis jaa lippuja kilpailijoille vaan sen tehtävä on valvoa, että kisa käydään voimassaolevien sääntöjen mukaisesti.
Vastalauseen käsittelystä, sen syystä ja tuloksesta saisi tosiaankin tiedottaa paremmin. Nythän voi kuuluttaa vain, että vastalausetta käsitellään.
Vastalauseen huolelliseen käsittelyyn kuluu aina aikaa. Tällä varmistetaan se ettei kenenkään oikeusturvaa loukata. Nykyään vallalle tullut tapa käyttää videoita vastalauseen "todisteena" tuntuu pidentäneen käsittelyaikaa. Olenkin sitä mieltä, että videoiden käyttö pitää kieltää tuomaristolta. Jo senkin vuoksi ettei vailla videokuvaa käsittelyyn joutuva kilpailija ole huonommassa asemassa kuin kuvamateriaalia omaava kollega.
T. Markku Kankare


Viimeinen muokkaaja, Markku Kankare pvm 05.09.2014 10:17, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Anttti-Pekka Männistö



Liittynyt: 17 Hel 2008
Viestejä: 346

LähetäLähetetty: 05.09.2014 08:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen Markun kanssa samaa mieltä tuosta videokuvan käytöstä. Kaikilla ei ole InCaria autoissaan ja sen videokuvan käsittely ”ammattilaiselta” ei kestä kauan, eli voidaan käsitellä itselle epäedullinen kohta positiivisemmaksi.
Siis asiat asioina ja videot videoina mutta ei yhdistetä. Ellei peliä puhalleta nyt poikki videoiden kohdalta niin tilanne karkaa jatkossa käsistä, vai onko jo karannut.
Idea Shocked

Pikku lisäys vielä yllä olevaan. Jotta kilpailijan oikeusturva ja yhdenvertaisuus toteutuisi pitäisi ”vastalausetilanteessa” olla käytettävissä molempien kuljettajien autosta otettua InCar kuvaa samasta tilanteesta ja vertailla näitä kahta materiaalia toisiinsa.
Jos käytetään vain toisen autosta saatua materiaalia ei kilpailijan oikeusturva ole tasavertainen toiseen kilpailijaan nähden.
Idea Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
emppu tuominen



Liittynyt: 14 Tam 2008
Viestejä: 2057
Paikkakunta: Lahti

LähetäLähetetty: 05.09.2014 12:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitäisi luoda yhtenäinen käytäntö, katsotaanko vidoita vai ei. Kirjoittaa se sääntöön.
Pohjana tälle käytännölle pitää huomioida sekin että kaikilla ja aina ei ole käyttää videomateriaalia, ja tuokin että editointi on nykyyään nopeaa ja helppoa.

Operatiivinen johto ja aluetuomarit joutuvat tekemään päätökset silmillään, eikä heillä ole käytössään videotarkistusmahdolisuutta. Tämäkin puoltaa että videoita ei pitäisi katsoa ajotilanteista tehtyihin vastalauseisiin.

Jokkiksessa ei ole ollut ratatuomareita aikoihin, vaan lippupisteen henkilöstö.
Toki heiltä voidaan tarvittessa pyytää näkemys jo johdonkin toimesta. Tätä pitäisi käyttää enemmän, se parantaisi kaikkien osapuolten oikeusturvaa.

Vastalauseita tulee varsikin kun panokset ovat korkeat. Tuomaristo tutkii ja päättää. Miten tätä prosessia voisi nopeuttaa, sitäkin pitäisi pohtia. Siinä varmasti olisi nopeuttamisen varaa melko yksinkertaisin keinoin. Esimerkiksi olisi tarvittavien tahojen puhelinnumerot tiedossa ja heille informoitaisiin heti olla valmiudessa kuultavaksi - ilman eri kutsuja ja huhuilua, kuulutuksilla yms.
Sekin varmasti olisi hyvää kehitystä että tuomaristosta joku olisi aina kuulolla linjalla missä näitä lippuja "jaellaan".

Eteenpäin pitäisi mennä kaikella saralla. Nyt ei ollaan junnattu samalla kaavalla kymmeniä vuosia. Kehitystä ei ole tapahtunut kuin radoissa ja autoissa Cool

Kehityksen kä'rkenä pitäisi olla lajipäällikkö, mutta....
_________________
Historiam ignorat, non intelligit etiam recentioribus
emppu.tuominen(at)phnet.fi
0405950754
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Juuso Peltomäki



Liittynyt: 04 Syy 2014
Viestejä: 2

LähetäLähetetty: 05.09.2014 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jalkapallossa pelataan miljoonista euroista. Siellä videomateriaalin käyttö on kielletty kilpailun = pelin aikana. Erotuomarin päätös, jonka hän on tehnyt joko oman tai avustavan tuomarin näkemyksen perusteella, on lopullinen, sitä vastaan ei voi tehdä protestia. Aika ajoin yli sadan vuoden kuluessa on valitettu, että urheilija oikeusturva on heikoilla tämän takia. Niin onkin, mutta siihen on aina tyydytty, koska vaihtoehtona olisivat erilaiset tuomari- ja videoneuvottelut kesken pelin. Niitä ei halua kukaan ymmärrettävistä syistä.
Mikä estää soveltamasta tätä periaatetta jokkikseen? Se menisi siis niin, että protestin saa tehdä vasta kilpailun jälkeen. Käytännössä tätä tapahtuisi vain silloin, kun halutaan kumota itselle tuleva kilpailukielto tai saada kilpailukielto kanssakilpailijalle, joka on rikkonut törkeästi ja todistettavasti sääntöjä. Kilpailun lopputulos olisi kuitenkin aina lopullinen. Ainakin yleisö tykkäisi, ehkä kuskit ja joukkueetkin oppisivat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petri korpela



Liittynyt: 25 Tam 2008
Viestejä: 140
Paikkakunta: kaustinen

LähetäLähetetty: 06.09.2014 08:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pakko vähän tarttua Empun kommenttiin "jokkiksessa ei ole ollut ratatuomareita pitkiin aikoihin". Sääli. Nyt nuo lippumiehet on tienaamassa 3 ostotarjousta, monesti ovat jonkun kuljettajan ostosia, eli sellaisia henkilöitä jollekka joku on maksanut lisensiin ja tutkinnon ja hänet on sitten laitettu lippupisteelle. Kun näillä lippupisteillä ennenwanhaan oli 2-3 lippumiestä, saaatiin monesti keskutelua tilanteesta ja "Hyviä" tuomioita, siis silloin ennenvanhaan ennenkuin niitä ostototarjouksia tienattiin.Ei ollut aluetuomareita, ei niitä mihinkään tarvittu ja millä radalla 2-3 aluetumaria näkeekään koko radan? Mielestäni tuomaroinnissa on menty takapakkia. Ja se että nyt on alettu käyttämään videoita ja vielä vastalauseen tehneen videoita ei lisää ainakaan kilpailijoiden oikeusturvaa.Incar kuva on aina yksipuolinen näkemys asiasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Marko Kokko



Liittynyt: 20 Tam 2008
Viestejä: 23
Paikkakunta: Alajärvi

LähetäLähetetty: 06.09.2014 12:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas tässäkin keskustelussa on tullut esille tuo kilpailijan oikeusturva, mitä se käytännössä tarkoittaa kun sääntökirjasta en löydä siitä mitään mainintaa.
Ainakin itse olen kokenut että virheellisen tuomion sattuessa ei kilpailijalla mitään oikeusturvaa ole, koska vastalauseen tekeminen on turhaa jos videotodisteita ei ole tarjota, tuomaristo ei yleensä tuomioita muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jokkis.net Foorumin päävalikko -> Säännöt Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB 2 © phpBB Group (current version modified by TPo)